Αδάμ Μαρτινάκης

www.martinakis.com

Συνέντευξη: Δέσποινα Μονογιού

Για το αξιόλογο της δουλειάς του δεν μιλάνε μόνο οι διεθνείς διακρίσεις , τα βραβεία και οι εκθέσεις του σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και ένα πλήθος θαυμαστών των ψηφιακών του γλυπτών από διάφορες χώρες του κόσμου.

Ο Αδάμ Μαρτινάκης, με πτυχίο στην Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων και αυτοδίδακτος στην τρισδιάσταση ψηφιακή σχεδίαση -από τα πρώιμα κιόλας στάδιά της στην Ελλάδα- πέρασε από τη διδασκαλία του design στα εικαστικά που πάντα αγαπούσε, χρησιμοποιώντας το μέσο ως τρόπο έκφρασης για έργα με εντυπωσιακό, ουσιώδες και σύγχρονο αποτέλεσμα.

Η ανθρώπινη φύση είναι βασικό θέμα στη δουλειά του, σε ένα εικαστικό περιβάλλον στο οποίο μελετάται η σχέση του γνώριμου και του ψηφιακού κόσμου.

www.martinakis.com

Η ανθρώπινη φιγούρα ως κυρίαρχη μορφή στα έργα σου, μερικές φορές δίνει την εντύπωση πως είναι ένα σύνολο αντιφατικών εννοιών, όπως για παράδειγμα αυτών του κορεσμού, του εγκλωβισμού και ταυτόχρονα, μιας ανάγκης για αναγέννηση.

Αυτό συμβαίνει γιατί η ίδια η ανθρώπινη ζωή είναι ένα σύνολο αντιφάσεων και ανάλογα την εποχή αυτές παίρνουν τη δική τους μορφή. Οι αντιφάσεις αυτές αποτελούν τις λογικές συνέπειες μιας σύγχρονης αφήγησης που πιστεύω πως ζούμε όλοι μας, ο καθένας με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Ο καλλιτέχνης συνήθως εκφράζει την υπαρξιακή αγωνία έτσι όπως τη βιώνει και εγώ δεν αποτελώ εξαίρεση.

Όντας ένας εικαστικός που τα τελευταία χρόνια διαμένει και υπηρετεί την τέχνη του στο εξωτερικό, θα έλεγες πως η κοινωνική κατάσταση της Ελλάδας αποτελεί κατά κάποιον τρόπο πηγή έμπνευσης για τη δουλειά σου;

Όχι τόσο πολύ πια. Παλαιότερα ναι, υπήρξαν έργα που ήταν αρκετά επηρεασμένα από την κατάσταση στη Ελλάδα, όμως τώρα προσπαθώ να δω τα πράγματα πιο οικουμενικά. Αυτό που με ενδιαφέρει πιο πολύ τώρα πια είναι το καθεαυτού φαινόμενο της ύπαρξης και αντίληψης.

Εν τέλει, η δουλειά ενός καλλιτέχνη είναι βαθιά εξαρτώμενη από την πολιτιστική κατάσταση της εκάστοτε χώρας για να μπορέσει να αναδιπλωθεί, να βρει αντίκρισμα, να ταξιδέψει, να αναγνωριστεί;

Πιστεύω ότι το καλλιτεχνικό έργο δεν έχει πια όρια στην εποχή της αστροφυσικής και του διαδικτύου. Είναι πιο εύκολο να επικοινωνήσει το έργο του ο σύγχρονος καλλιτέχνης και αυτό μπορεί να του αποφέρει πιο εύκολα αναγνώριση όπου κι αν ζει. Βέβαια, οι πολιτιστικές καταβολές που έχουμε πάντα κάπως επιδρούν πάνω μας.

Ένα στοιχείο στα έργα σου είναι ο καθρέφτης και η αντανάκλαση. Υπάρχει πάντα κάτι που επιθυμείς να αντικατοπτρίζεται ή πρόκειται για ένα υλικό της ψηφιακής παλέτας;

Αυτό εξαρτάται από το έργο. Σε κάποια η αντανάκλαση αποτελεί συνθετικό στοιχείο που περιγράφει και σε άλλα που ορίζει. Το ίδιο το έργο στην ολότητά του, είναι μια μορφή αντικατοπτρισμού της αντίληψης του καλλιτέχνη και ενίοτε και του θεατή. Αυτή είναι και η μαγεία της τέχνης.

Αισθάνομαι πως οι αμέτρητες ευκαιρίες για διαφορετικά renders, άρα και διαφορετικό αποτέλεσμα, κάνουν τη δουλειά του δημιουργού πιο δύσκολη, εφόσον προσθέτουν, πέραν τεχνικής και θεματικής, το ζήτημα επιλογής της σωστής λήψης.

Οι αμέτρητες πιθανότητες επιλογής που έχεις στη διάθεσή σου, είναι και ο λόγος που ερωτεύτηκα το μέσο. Σου δίνει την δυνατότητα πιο πιστής αποτύπωσης μιας ιδέας ή συναισθηματικής σου κατάστασης. Επίσης, λόγω της φύσης του, σου επιτρέπει να πειραματιστείς με συνθέσεις και συνθήκες που θα ήταν δύσκολο με άλλα μέσα. Με τον καιρό και την εμπειρία γίνεται πιο εύκολο να επιλέξεις εκείνα τα στοιχεία που θα αποτελέσουν τη βάση του έργου.

Η σπουδή πάνω στον άνθρωπο, ένα θέμα που από καταβολής κόσμου απασχολεί φιλοσόφους, καλλιτέχνες, ψυχιάτρους, στο δικό σου έργο παίρνει σάρκα και οστά με τον τον 3D σχεδιασμό. Κατά πόσο το κοινό είναι πρόθυμο να κατανοεί και να αποδέχεται νέες μορφές έκφρασης μιας τέχνης που ήδη γνωρίζει;

Η σπουδή πάνω στον άνθρωπο είναι μια αέναη διαδικασία που αλλάζει περιεχόμενο. Η κάθε εποχή έχει την δική της ανάγκη ορισμού και μορφοδοσίας. Η μορφή έκφρασης είναι ένα όχημα προς το περιεχόμενο. Η ίδια μας η ύλη είναι ένα μέσο.

Πιστεύω πως το κοινό που παρακολουθεί τα εικαστικά δρώμενα είναι πάντα έτοιμο να αποδεχτεί νέες μορφές έκφρασης εάν αυτές αποτελούν μια ειλικρινή προσπάθεια σύγχρονης καλλιτεχνικής πρότασης, όποιο κι αν είναι το θέμα που θα επιλέξει ο δημιουργός να ασχοληθεί.

Σε ποια Ελλάδα θα επιθυμούσες να γυρίσεις;

Αγαπάω την Ελλάδα όπως κι αν είναι, όμως θα προτιμούσα να γυρίσω σε μια χώρα που θα ήταν πιο αξιοκρατική, έτσι θα ήταν πιο εύκολη η ζωή για όλους.

Facebook

Behance

Instagram 

[divider]Τεύχος Ιανουαρίου[/divider]