ΑΠΡΙΛΙΟΣ
Illustration: Amarildo Topalis

 

Θα έχεις βρεθεί σίγουρα σε μια κινηματογραφική αίθουσα, παρακολουθώντας τα προσεχώς, πριν από την προβολή της ταινίας που έχεις διαλέξει. Και ενώ περιμένεις να δεις τη ρομαντική κωμωδία που θα σε ταξιδέψει ευχάριστα και θα κάνει το χειλάκι σου να χαμογελάσει, στη μεγάλη οθόνη πέφτουν βροχή οι σκηνές από το θρίλερ που έρχεται σύντομα στις αίθουσες. Με εκείνη την εκκωφαντική ένταση του ήχου που σε προετοιμάζει για το τέρας που θα πεταχτεί αιφνίδια μπροστά σου και, αν δεν είναι καλά τα νεύρα σου, θα σου χυθούν τα μισά ποπ κορν στη μοκέτα. Έτσι προβάλλεται το πλανητικό σκηνικό του Απριλίου στα προσεχώς και κοιτάζεστε με τον διπλανό σου αμήχανα. Να έρθουμε να το δούμε άραγε αυτό το έργο ή όχι; Μην κάνετε τον κόπο παιδιά. Θα έρθει το έργο μόνο του.

 

Στην περίπτωσή μας, το τρέιλερ του Απριλίου το είχαμε δει από τον Μάρτη. Ρεσιτάλ έδωσε η παγκόσμια «κλινική» εικόνα. Ουκρανία, Συρία, Τουρκία, Ισπανία, Αμερική… Μέχρι και αεροπλάνο χάσαμε. Υπερπαραγωγή ο Μάρτης. Ναι, είναι αλήθεια ότι το εργάκι δεν είναι της προκοπής και αν σου αρέσουν οι ρομαντικές κωμωδίες θα σε ζορίσει λιγάκι. Όσο πατάει ο ελέφαντας (προϊστορικός κατά προτίμηση).

 

Ο καλύτερος τρόπος για να παρακολουθήσεις ένα θρίλερ, όμως, είναι να το δεις μεσημέρι στο φως του ήλιου και να χαμηλώσεις εντελώς τον ήχο. Τότε μπορεί ακόμα και να γελάσεις.

 

Αυτή η αναπάντεχη εισαγωγή ήταν για να απομυθοποιήσουμε λίγο την καταστροφολογία του Απριλίου. Να δούμε τα πράγματα πιο ψύχραιμα και να κατανοήσουμε ότι τα γεγονότα δεν μας βρίσκουν. Τα γεγονότα τα δημιουργούμε μόνοι μας, είτε ατομικά στην προσωπική μας ζωή είτε συλλογικά σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Ναι, είναι αλήθεια πως πρόκειται να έχουμε έναν σπάνιο και έκρυθμο πλανητικό σχηματισμό που στην αστρολογία λέγεται «σταυρός». Πρόκειται για τις δύσκολες όψεις μεταξύ του Ουρανού, Άρη, Πλούτωνα και Δία.

 

Ο πλανητικός σταυρός του Απριλίου δεν είναι μια ωρολογιακή βόμβα, που θα την έχει βάλει ένας εξτρεμιστής περαστικός για να γιορτάσει την άνοιξη, επειδή του τελείωσαν τα πυροτεχνήματα. Θα είναι το αποτέλεσμα τις επί δεκαετιών συλλογικής μας αποχαύνωσης. Το αποτέλεσμα της ανοχής μας και του στρουθοκαμηλισμού. Η απάντηση στην όλο και πιο συχνή ερώτηση «Μα, πού θα πάει πια αυτή η κατάσταση;», «Μα, τι γίνεται στον κόσμο;», «Μα, μας κοροϊδεύουν κατάμουτρα;». Αναρωτήσου: «Μα, τι κάναμε τόσα χρόνια για να μη συμβαίνει αυτό;». Τίποτα! Ένα μεγάλο και μακάριο τίποτα, στην ανθισμένη κοιλάδα μιας ψευδούς ευημερίας. Μπράβο μας!

 

Τώρα που ανθίζουν τα κλαδιά και βγάζει η γη χορτάρι, ας δούμε τον ρόλο του «σταυρού» και τη σχέση του με το εργάκι του Απριλίου. Μην απομακρύνεστε, θα ανακοινωθούν υποψηφιότητες. Κάποια ζώδια παίρνουν Όσκαρ!

 

Κοίτα, θέλω να στα πω γλυκά, αλλά δεν θέλω και να σε κοροϊδέψω. Πάντως, μέσα στο μήνα έχουμε δύο εκλείψεις. Μία καπάρο και μία να τρέχει. Περίμενε, θα στα εξηγήσω πιο κάτω. Δεν κρατιέσαι πια!

 

Για να μην μου λες μετά ότι δεν σου τα είπα, σημείωνε:

 

Ο μήνας θα χαρακτηρίζεται από ένα γενικότερο έκρυθμο κλίμα που μπορεί να ξεκινάει από το ζήτημα της Κριμαίας και να καταλήγει στη θεία Κούλα που τσακώθηκε με τον ξάδελφο και ορκίστηκαν ότι δεν θα πάει ο ένας στην κηδεία του άλλου. Κακώς, πολύ κακώς! Είπαμε ότι χρειάζεται υπομονή και ψυχραιμία. Υπάρχουν και χειρότερα. Είσαι μεγάλο παιδί πια και θα πρέπει να ξέρεις πως με δυο εκλείψεις, όλο και κάποιο ακραίο καιρικό φαινόμενο παίζει… Κανένας σεισμούλης… Όχι αναγκαστικά εδώ, αλλά μέσα στον μήνα να περιμένεις τέτοια περιστατικά ανά τον κόσμο. Γερούτσικα θα τα έλεγα. Καλά, δεν θα μιλήσω για φασαρίες και επαναστάσεις ρουτίνας… Για τρομοκρατικές ενέργειες… Για σοβαρές απειλές πολέμου και διπλωματικό οργασμό… Θα τα έχεις διαβάσει ήδη φαντάζομαι. Δύο μήνες λυσσάνε οι αστρολόγοι. Πού ζεις;

 

Η πρώτη έκλειψη θα γίνει στον Ζυγό στις 15 του μήνα, στην 25η μοίρα και θα είναι μία έκλειψη Σελήνης. Το συναίσθημα κυριαρχεί. Για να σου φρεσκάρω τη μνήμη, στο Ζυγό θα βρίσκεται και ο ανάδρομος Άρης. Ο Ζυγός είναι το ζώδιο της διπλωματίας, της αρμονίας, των σχέσεων (προσωπικών και διακρατικών), της ομορφιάς, της δικαιοσύνης… Να, λοιπόν, τα θέματα που έρχεται να αναμοχλεύσει αυτή η έκλειψη. Και επειδή έχω δει τον χάρτη της έκλειψης, παίρνω το ρίσκο να σου πω ότι πολύ σημαντικό ρόλο πρόκειται να παίξει η διακίνηση των πληροφοριών. Η συλλογή και ο συσχετισμός νέων πληροφοριών (σύνοδος Ερμή \Ουρανού στον Κριό) θα είναι το κλειδί και, ταυτόχρονα, το ζητούμενο αυτής της έκλειψης.

 

Σε διαπλανητικό επίπεδο, δεν αποκλείεται εκείνες τις μέρες να έρθουν στο φως κάποια νέα στοιχεία που θα κάνουν αίσθηση και θα απασχολήσουν τη δημοσιότητα. Πιθανότατα να έχουμε εξελίξεις σε θέματα που εκκρεμούν από το τέλος του Μάρτη.

 

Μήπως να ανακοίνωνα τις πρώτες υποψηφιότητες;

 

Ζυγέ, Κριέ, Καρκίνε και Αιγόκερε του τρίτου δεκαημέρου, ψυχραιμία. Μην ακούς τις φήμες και την καταστροφολογία. Οι εκλείψεις, τις περισσότερες φορές, είναι μία σημαντική, ενεργειακή ώθηση, που βοηθά τα πράγματα να πάνε παρακάτω. Η προηγούμενη ασάφεια και αυτή η αίσθηση των βαλτωμένων καταστάσεων, οδηγείται σε κάποιο τέλος. Επιτέλους, λαμβάνετε φώτιση και το παζλ του μυαλού σας βρίσκει το χαμένο του κομμάτι. Ελπίζω όχι ψάχνοντας ξένα κινητά και τρώγοντας κρουασάν με μαύρα γυαλιά και περούκα στο αυτοκίνητο της φίλης σου. Σκεφτόμουν κάτι πιο πνευματικό. Κάτι σε ενδοσκόπηση και αυτογνωσία ίσως… Όχι, ε;

 

Πάντως, θέματα, που ξεκίνησαν γύρω στις 30 Μαρτίου, ολοκληρώνονται ή μπαίνουν σε κάποια οριστική προοπτική γύρω στις 15 Απριλίου.

 

Και όπως θα βρισκόμαστε ήδη στην εβδομάδα των παθών, θα υπάρχει η κατάλληλη ατμόσφαιρα για να συντονιστούμε καλύτερα με τους ενεργειακούς κραδασμούς του «σταυρού» που αναφέρω πιο πάνω. Δύο αντιθέσεις και τέσσερα τετράγωνα, σύνολο ο σταυρός που λέγαμε, ενεργοποιούνται από το πέρασμα της Σελήνης στον Αιγόκερω, στις 20 του μήνα. Ημερομηνία σταθμός και καλά θα κάνεις να το θυμάσαι και να φυλάγεσαι από περιττές συγχύσεις. Ό,τι ζώδιο κι αν είσαι, μεταξύ 20 και 24 Απριλίου μαγκιές δεν κάνουμε. Αν είσαι στους υποψήφιους (Κριός, Ζυγός, Καρκίνος, Αιγόκερως), όχι απλώς δεν κάνεις μαγκιές, ούτε καν τις σκέφτεσαι. Ό,τι πεις και ό,τι κάνεις πρέπει να είναι δείγμα του πόσο αδαμάντινος χαρακτήρας είσαι. Τα υπόλοιπα ζώδια μη μου χαλαρώνετε, γιατί πες πως δεν είσαι Κριός, έχεις τόσο μεγάλη σιγουριά ότι δεν έχεις στον Κριό την Σελήνη σου ή στον Καρκίνο τον Άρη σου ή στον Ζυγό τον Ερμή σου; Ταράχτηκες, ε; Εμ, τι νόμιζες; Άσε τους άλλους να κουρεύονται κι εγώ καλά την έχω; Ε, λοιπόν, σου έχω νέα και σημείωνε:

 

Όσοι έχουν ζώδιο, ωροσκόπο ή προσωπικούς πλανήτες (Ερμής, Αφροδίτη, Άρης) ή τα φώτα τους (Ήλιος, Σελήνη) μεταξύ 10ης και 16ης μοίρας των παρορμητικών ζωδίων (Κριός, Ζυγός, Καρκίνος, Αιγόκερως) 20 με 24 του μήνα δεν αφήνω κανένα περιθώριο να μην υπάρχει ένταση και δραστηριότητα στη ζωή σας. Με σωστούς χειρισμούς και αυτοκυριαρχία, μπορείτε να κάνετε τα γεγονότα να δουλέψουν υπέρ σας. Ανάλογα πάντα με την γενέθλια προδιάθεση του καθενός θα είναι και τα γεγονότα. Αν κάποιος έχει μια καλοβαλμένη Αφροδίτη στον χάρτη του, η ενεργοποίησή της από τον εν λόγω σταυρό θα αποτελέσει μια κινητήριο δύναμη για θετικά γεγονότα γύρω από την οικονομική και αισθηματική του ζωή. Αν όμως η γενέθλια Αφροδίτη είναι αδύναμη, τότε στους ίδιους τομείς της ζωής θα αντιμετωπίσει προβλήματα. Ελπίζω να καταλαβαίνεις ποιος είναι ο λόγος που δεν μπορείς να περιμένεις να πέφτουν μέσα οι γενικότητες του ζωδίου που διαβάζεις στην τελευταία σελίδα του κάθε εντύπου. Μη με συγχύζεις τώρα!

 

Όσο για τα υπόλοιπα από τα υπόλοιπα ζώδια, εντάξει, δεν επηρεάζεσαι άμεσα, αλλά οι μέρες θα είναι τόσο πολύ φορτισμένες που όλο και κάποια ξώφαλτση θα σε πάρει. Προσέχουμε για να έχουμε. Άλλωστε, άγιες μέρες θα είναι και όλο και κάποια οικογενειακή μάζωξη θα υπάρχει. Μην ξεθάψεις οικογενειακές ιστορίες πάνω από τη σούβλα, χρονιάρα μέρα. Άσε να μπει ο Μάης και τσακώνεσαι με το καλό.

 

Στο μεταξύ, όλο αυτό το διάστημα καλό στις ειδήσεις δεν θα ακούμε. Δυστυχώς. Από αναπάντεχο σε αναπάντεχο και όλα τα παράξενα ατυχήματα τώρα θα συμβούν.

 

Και αφού θα έχουμε περάσει την εβδομάδα των παθών και το Άγιο Πάσχα, ο καθένας όπως θα το έχει παλέψει, θα έρθει και η 29η του Απρίλη για να μας φέρει την δεύτερη έκλειψη του μήνα. Αυτή θα είναι μία έκλειψη Ηλίου και οι εκλείψεις Ηλίου μιλάνε για νέα ξεκινήματα, ενώ η Σεληνιακές για κορύφωση και παγίωση καταστάσεων. Νέο ξεκίνημα, λοιπόν, στο ζώδιο του Ταύρου και στην 8η μοίρα. Να δώσω υποψηφιότητες ε;

 

 

Ταύροι, Σκορπιοί, Λέοντες και Υδροχόοι του 1ου δεκαημέρου είστε υποψήφιοι! Συγχαρητήρια! Όσοι έχουν ζώδιο, ωροσκόπο ή προσωπικούς πλανήτες (Ερμής, Αφροδίτη, Άρης) ή τα φώτα τους (Ήλιος, Σελήνη) μεταξύ 4ης και 12ης μοίρας του σταθερού σταυρού, ίσως οι ημέρες γύρω από την 29η του Απρίλη να σας δώσουν την ώθηση για ένα δύσκολο, αλλά αναγκαίο, ξεκίνημα σε κάποιον σημαντικό τομέα της ζωής σας.

 

Αυτή η έκλειψη θα δώσει νέα πνοή στο χρηματοοικονομικό τοπίο ανά τον πλανήτη και κάτι μου λέει πως θα μας χρειάζεται, γιατί τις προηγούμενες μέρες δεν αποκλείεται να έχουμε ακούσει ήδη για πτωχεύσεις και τεράστια προβλήματα οικονομικής φύσης. Προσωπικά, δεν θα απέκλεια και μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα. Όπως και να έχει, τόσο σε προσωπικό όσο και σε διαπλανητικό επίπεδο, η έκλειψη Ηλίου θα φορτίσει, αλλά και θα φέρει την απαραίτητη αλλαγή τοπίου με μια υπόσχεση για πιο νοικοκυρεμένη διαχείριση. Ωστόσο, καλό είναι να κρατάμε μικρό καλάθι.

 

 

Φτάνοντας στο τέλος της περιγραφής του μήνα, άφησα για επίλογο αυτές τις δυο κουβέντες που θέλω να θυμάσαι από το νόημα αυτής της αρκετά σπάνιας πλανητικής συγκυρίας.

 

Ο μεγάλος σταυρός του Απριλίου, είναι ένας αστρολογικός σχηματισμός που μιλά για δράση και για κινητοποίηση. Οι μεγάλες εντάσεις είναι που κάνουν τα πράγματα να συμβαίνουν. Οι πολιτικοοικονομικές και κοινωνικές αλλαγές ποτέ στην ιστορία δεν ήρθαν με ομαλό και αναίμακτο τρόπο. Αν συμφωνούμε ότι δεν πάει άλλο, τότε θα καλοδεχτούμε αυτή την εκρηκτική ενέργεια που δεν θα είναι άλλο από το φυσικό αποτέλεσμα της χρόνιας αδράνειας και συσσώρευσης προβλημάτων.

 

Με τον ίδιο τρόπο λειτουργούν τα πράγματα και στην προσωπική μας ζωή. Είναι μια δουλειά που νιώθεις πως σε αρρωσταίνει και δεν τολμάς να την εγκαταλείψεις εν μέσω κρίσης; Οι περιστάσεις θα το φέρουν να φύγεις από αυτή τη δουλειά και, ενώ στην αρχή αυτό θα το δεις ως καταστροφή, στην πορεία θα γυρίζεις πίσω και θα σκέφτεσαι πως, αν δεν είχε γίνει και αυτό, τότε σίγουρα θα είχες αρρωστήσει. Είναι ένας γάμος; Είναι μια δυνατή σχέση; Είναι μια επιχείρηση; Είναι μια απόφαση που αναβάλεις χρόνια; Ό,τι κι αν είναι, ο μεγάλος σταυρός θα σε ωθήσει να αναλάβεις δράση και να πας τη ζωή σου πιο κάτω. Να πας τον εαυτό σου μπροστά.

 

Σοβαρέψαμε λόγω Πάσχα, αλλά άνοιξε το παράθυρο να μπει η δροσιά του Μάη. Ο επόμενος μήνας θα είναι ένας καινούριος μήνας.

 

Καλό μήνα και καλή Ανάσταση σε ό,τι είναι νεκρό στις ψυχές των ανθρώπων. Ουσία!