«Καλό είναι να κρατάμε το μυαλό και το συναίσθημα σε εγρήγορση»

Συνέντευξη: Γιώργος Μπίλιος
Φωτογραφίες: Πρωτογεριδης Κων/νος και Πανος Γεωργιου.

Η Άντα πίσω από τη χαμογελαστή φατσούλα της κρύβει έναν μαχητή της ζωής. Έναν άνθρωπο που δεν το βάζει κάτω στα δύσκολα και πάντα θέτει στόχους. Και, με μεθοδικότητα και επιμονή, τους κυνηγάει. Έτσι και τώρα με το Ada’s little kitchen… Το εργαστήριο ζαχαροπλαστικής που άνοιξε στη Γλυφάδα.

website home page screen-5 new

Και ξαφνικά από το Your face sounds familiar και το Rent, Ada’s Little Kitchen… Πώς προέκυψε αυτή η στροφή;

Αυτό ήταν ένα χόμπι, να το πω; Μούρλα να το πω; Απ΄τα 12 μου. Από τότε έχω στενή σχέση με την κουζίνα μου. Υπάρχει περίπτωση να έχω διαβάσει περισσότερο για μαγειρική – και κυρίως ζαχαροπλαστική – απ΄ό,τι για θέατρο! Στην αποθήκη μου έχω μια ολόκληρη βιβλιοθήκη γεμάτη με τέτοια βιβλία. Για μένα το φαγητό, και ιδιαίτερο το γλυκό, είναι μια απ΄τις πιο σπουδαίες απολαύσεις που μπορεί να έχει ο άνθρωπος στη ζωή του. Προσωπικά το έχω πολύ ψηλά. Μπορεί να πάω να φάω κάπου έξω κι όλα να είναι σούπερ, αν το γλυκό δεν είναι καλό, μπορεί να μη μείνω ευχαριστημένη. Αυτό λοιπόν ξεκίνησε ως προσωπική μου ανάγκη πρώτα και μετά για ο,τιδήποτε άλλο. Φαντάσου ότι πάντα μου άρεσε να έχω καλεσμένους και να τους φτιάχνω καινούριες συνταγές. Γλυκά ως επί το πλείστον. Στο σπίτι μπορεί να μην υπάρχει τίποτα άλλο για να φας, ένα γλυκό θα υπάρχει πάντα. Κι όλοι μου λέγανε γιατί δεν το κάνω επαγγελματικά, αφού μ’αρέσει τόσο πολύ και ασχολούμαι. Η αλήθεια είναι ότι ήταν το όνειρό μου εκεί γύρω στα 20 να κάνω κάτι τέτοιο. Και τώρα μάλλον ήρθε το πλήρωμα του χρόνου… Κάνω παράσταση στην κουζίνα!

Δεν έχεις τελειώσει όμως κάποια σχολή Chef ας πούμε;

Όχι. Έχω κάνει όμως σεμινάρια. Ζαχαροπλαστικής και διακοσμητικής πάνω στα γλυκά, όπως, π.χ., πώς να δουλεύεις ζαχαρόπαστα, κορνέ, κλπ. Και, όπως σου’πα, με προσωπική δουλειά και διάβασμα. Παίζει ρόλο και η αντίληψη σ΄αυτό. Άπαξ και μου δείξεις κάτι, έχει αποτυπωθεί στη μνήμη μου. Και την επόμενη φορά θα σου κάνω και μια δική μου παραλλαγή. Βέβαια στη ζαχαροπλαστική σημαντικό ρόλο παίζουν οι θερμοκρασίες, τα υλικά, η τεχνική, γι’ αυτό και θεωρείται πιο δύσκολη απ΄τη μαγειρική. Πρέπει να κρύβεις μια ψυχασθένεια μέσα σου. Λεπτομέρεια και πάλι λεπτομέρεια! Πάντως αισθάνομαι στο μαγαζί ότι έχω πολλούς-πολλούς καλεσμένους…(γέλια). Μ’ αρέσει να συζητάω με τους ανθρώπους που έρχονται, να μου λένε τι τους αρέσει, τι θα ήθελαν την επόμενη φορά, θέλω να επικοινωνώ μαζί τους. Αυτό τους κάνει να αισθάνονται καλύτερα κι εκείνοι. Να ξέρουν ότι μπορούν να διαμορφώσουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τα γλυκά τους. Και το κάνω κι εγώ. Δηλαδή αν με πάρει κάποιος και μου πει εκείνο που είχα πάρει τότε θα το ήθελα λίγο έτσι, θα το αλλάξω για κείνον! Ήρθε μια κυρία που έχει δυσανεξία στη γλουτένη και λόγω του ότι έχω μια σειρά με glouten/lactose free, μου άφησε μια λίστα για να κάνουμε μια τούρτα. Με βλέπω να γεμίζω λίστες!

_MG_3799

Τι διαφορετικό θα βρει κάποιος σε σένα, που δεν θα το βρει σε κανένα άλλο ζαχαροπλαστείο;

Τα γλυκά μας είναι κυριολεκτικά 24ωρου. Είναι φρέσκα και ημέρας πάντα. Η παραγωγή είναι μικρή και, όταν τελειώνει, μπαίνω μέσα στο εργαστήριο και φτιάχνω επιπλέον ποσότητες. Δεν υπάρχει ίχνος βελτιωτικού και συντηρητικού μέσα. Είναι σαν να γίνεται στη κουζίνα του σπιτιού σου κι εγώ να παίζω το ρόλο του προσωπικού σας σεφ…

Και με τα υπόλοιπα που ασχολιόσουν μέχρι πρότινος τι θα κάνεις;

Θα μπούνε σε μια σειρά, αλλά αργότερα. Εξαρτάται πάντα από τη διάθεσή μου, τον χρόνο που πλέον λιγοστεύει και την πρόταση που θα έρθει. Πλέον έχω μια δουλειά που αγαπάω και με καλύπτει και καλλιτεχνικά και είμαι ανοιχτή σε αξιόλογες προτάσεις. Ξέρω πλέον ότι δεν θα πλουτίσω από την ηθοποιία, ενώ και οι ευκαιρίες λιγοστεύουν. Δεν είμαστε ούτε Αμερική ούτε Ευρώπη ούτε καν Τουρκία πλέον με παραγωγές πολλές και καλές.

Αν σου κάνανε μια πρόταση να παίξεις σε ένα έργο που το΄χες πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού σου τι θα επέλεγες;

Θεωρητικά δεν μπορώ να απαντήσω. Αυτό που μπορώ να σου πω είναι ότι θα πρέπει να πληροί όλες τις προδιαγραφές, από συνεργάτες, παραγωγή, συνέπεια πληρωμών – στην Ελλάδα της κρίσης βρισκόμαστε – θα πρέπει εν ολίγοις να αξίζει τον κόπο και τον χρόνο που θα διαθέσω. Τώρα ξεκίνησα μια προσπάθεια και δεν θέλω να την αφήσω στη μέση… Στην πορεία, που θα έχει αποκτήσει μια ροή σχετικά ελεγχόμενη, θα μπορώ να κάνω κι άλλα πράγματα. Αλλά κυρίως θα έχω κι ένα πιο ανθρώπινο ωράριο, γιατί τώρα δεν έχω βοήθεια και δαπανώ πολύ χρόνο στο μαγαζί. Live βέβαια θα μπορώ να κάνω πάλι. Ευελπιστώ ότι από Ιούνιο θα ξεκινήσω να είμαι ενεργή… Πάντως, επειδή έτσι έχω μάθει, σε ό,τι καταπιάνομαι θέλω να το κάνω σωστά. Να δίνομαι ψυχή τε και σώματι. Οπότε δεν μ ‘αρέσει να κάνω εκπτώσεις. Θέλω να είμαι αμιγώς επαγγελματίας. Είτε ζαχαροπλαστική είναι αυτό είτε τραγούδι, θέατρο, παράσταση. Και το εξωτερικό είναι για μένα παράδειγμα. Και δεν το λέω ψωνίστικα, αλλά γιατί οι άνθρωποι εκεί είναι συνειδητοποιημένοι σε αυτό που κάνουν.

Τώρα που λέγαμε για live, μουσικές έχεις βγάλει και 2 τραγούδια δικά σου. Τι σκοπεύεις να κάνεις μ’ αυτά;

Το ένα έχει ανέβει προς το παρόν στο youtube. Το πρότζεκτ λέγεται Odette και το όνομα προκύπτει από την ηρωίδα του Τσαικόφσκι στη Λίμνη των Κύκνων, το οποίο ήταν από τα αγαπημένα μου παραμύθια όταν ήμουνα μικρή και γι’ αυτό το χρησιμοποίησα. Αυτή τη στιγμή είναι έτοιμα άλλα 2, ενώ συνολικά θα υπάρξουν γύρω στα 7-8. Ευελπιστούμε να βγουν στο εξωτερικό. Δεν βιάζομαι, ούτως ή άλλως αυτά κατασταλάζουν με τον χρόνο και όταν είναι ο καιρός τους βγαίνουν στην επιφάνεια. Και Live θα γίνουν αργότερα, αλλά όχι με τη μορφή tour. Είμαι σπιτόγατος, δεν μ’ αρέσουν οι περιοδείες. Επιλεγμένες συναυλίες, ναι. Τελοσπάντων, θα δούμε, ακόμα είναι νωρίς.

_MG_3633

Πλέον είναι γνωστή η περιπέτεια με την υγεία σου και ο γενναίος – κατ’εμέ – τρόπος που το χειρίστηκες, δημοσιοποιώντας το γεγονός. Πώς και επέλεξες να το πεις;

Αισθάνθηκα τυχερή που μπήκα σ’ αυτή τη διαδικασία γιατί έμαθα πράγματα και για τον εαυτό μου, παρόλο που το γεγονός σας γεγονός δεν είναι ευχάριστο. Η ματαιοδοξία μας μας κάνει να πιστεύουμε ότι «δεν θα συμβεί σε μένα αυτό» και να συνεχίζουμε ασκόπως τη ζωή μας. Θεώρησα σωστό να μιλήσω σε όλους για τη χρησιμότητα της εξέτασης και της πρόληψης γενικότερα, σχετικά με ασθένειες όπως ο καρκίνος του θυροειδούς. Κι επειδή για να το προλάβεις πρέπει να εξεταστείς είναι ανέξοδο να το έχεις στο μυαλό σου και να το κάνεις. Εμένα μου προέκυψε τυχαία. Πήγα για άλλο πράγμα και με έβαλαν στη διαδικασία, να’ναι καλά οι άνθρωποι… Ήταν ένα σοκ η αλήθεια είναι… Από δω και πέρα ζεις μαζί του, υπό την έννοια ότι πρέπει να το ελέγχεις σε τακτά χρονικά διαστήματα και να είσαι πιο μετρημένος σ’ αυτά που κάνεις. Ακολουθείς οδηγίες, πράγμα που δεν μου αρέσει, αλλά προσαρμόστηκα.

Το θεώρησες ως καμπανάκι για τον τρόπο ζωής σου γενικά;

Ευτυχώς εγώ αυτά τα είχα κάνει πριν μου’ρθει αυτό! Με αφορμή βέβαια το γεγονός, η κουβέντα που έκανα με τον εαυτό μου ήταν λίγο πιο έντονη, ίσως… Μπορεί να έπαιξε και ρόλο στο να πραγματοποιήσω τη στροφή με το μαγαζί συντομότερα. Καλό είναι πάντως να επαναπροσδιορίζουμε τους εαυτούς μας συχνά. Όχι κάθε 1η του χρόνου, αλλά ανά 3μηνο, 6μηνο. Έτσι είμαστε λίγο πιο συνειδητοποιημένοι, δεν αφήνουμε τον χρόνο να περνάει. Κάνουμε πράγματα για να ομορφύνουμε τις ζωές μας, κρατάμε το μυαλό και το συναίσθημα σε εγρήγορση.

Ποιο είναι το top 5 των γλυκών σου που θα πρότεινες στους αναγνώστες μας;

Τιραμισού οπωσδήποτε, Auntie mary’s, τούρτα bitter με raspberries, red velvet και το μιλφέιγ, σίγουρα. Δεν δουλεύω πολλούς κωδικούς, κάποιους αλλάζω ανά μέρα και σε κάποιους αλλάζω εμφάνιση για να μη βαριέμαι… Προσπαθώ να είμαι συνεχώς δημιουργική.

(Πάντως εγώ προτείνω cheesecake με passion fruit και pavlova με κρέμα αγριοκέρασου…)